Dieuwertje Blok
"De lucht is grijs en het is donker"

PoëzieRevue Februaristaking

Op donderdag 15 februari vond er een bijzondere PoëzieRevue plaats in het OBA Theater in Amsterdam: de jaarlijkse Revue rondom de herdenking van de Februaristaking van 25 februari 1941. Voorafgaand aan de voordrachten kregen de leerlingen van Piet Hein, Iedersland, Yuverta Sloten en het MLO les over de Februaristaking en schreven daarop geïnspireerd gedichten. 

Tijdens de PoëzieRevue trad Dieuwertje Blok op met gedichten die in het thema pasten. De dansers van Turn it Loose en illusionist Celsius maakten van de Revue een heuse show. Yoran Vroom op drums en Vlado Spisiak op gitaar begeleidden de gedichten.

In de jury zaten Dieuwertje Blok, Kelly de Briais Backer van Mocca Amsterdam en Jaïr Stranders, de voorzitter van het Comité Februaristaking. Zij kozen welke gedichten in de prijzen vielen. 

De prijzen gingen naar:

  • Maylea met het gedicht Hoop. Over angst en toch ook weer hoop
  • Deniz met het gedicht Oorlog. Indrukwekkend gedicht met prachtige en gevoelige zin: "soms knuffel ik kleren zodat het voelt alsof ik iemand knuffel"
  • Janne met Een 3-jarig kind. Janne verplaatste zich in een jong kind en verwoordde heel knap haar gevoelens en ervaringen
  • Joseph met Pijn. Een krachtig kort gedicht met o.a. de volgende zin: "Vrede is denken aan een medemens"
  • Hamza met Spijt. vanuit de ogen van de dader geschreven, "ik zag hun dood in mijn ogen", die spijt heeft.

De voordrachtsprijs ging naar Fatima. Zij had zelf geen gedicht geschreven, maar droeg gedichten van anderen op een voortreffelijke wijze voor.

Dit project was een samenwerking met De Rode Loper op school. De herdenking van de Februaristaking vindt plaats op 25 februari 2024 om 16:45 uur op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam. Zie de website van Comité Herdenking Februaristaking voor meer informatie.

affiche februaristaking